انواع لامپ در سیستم روشنایی

در بحث روشنایی وتأمین نور، انواع لامپ ها نقش موثری در سیستم روشنایی ساختمان و معابر و جاده ها و دیگر اماکن دارند که با توجه به میزان مصرف انرژی و تامین نور کافی باید انتخاب و نصب شوند. لامپ ها به دو دسته رشته ای و تخلیه در گاز تقسیم میش.ند. از مشخصات اصلی در خریدلامپ های ال ای دی مناسب برای ساختمان و نورپردازی محیط رنگ دهی، توان نوری، عمر و طراحی است؛ بدیهی است که هر نوع از لامپ داری یکی از مشخصه ها به صورت بالقوه است. برای مثال از جمله ویژگی های لامپ ال ای دی عمر مفید بالا است اما از لحاظ رنج قیمت در سطح بالاتری قرار دارد.

انواع لامپ های ال ای دی در هر سیستم روشنایی و هر مکانی باید به شکلی انتخاب شود که نه تنها کاربرد لازم را برای تامین نور و نورپردازی مناسب و کاربردی، کمترین میزان مصرف انرژی را داشته باشند. سایت تولید کننده معتبر محصولات روشنایی برای خدمات رسانی بهتر به توضیحاتی راجع به انواع لامپ در سیستم روشنایی می پردازد.

نقش مؤثر لامپها در روشنایی

لامپ ها نقش مؤثری در روشنایی و نورپردازی و طبعاً زیبایی یک ساختمان دارند. نورپردازی به شیوه های مختلفی صورت می گیرد که بسته به همین موضوع می توان از لامپ هایی با ویژگی های متفاوت انتخاب و نصب کرد. انواع نورپردازی: نورپردازی منطقه ای، دکوراتیو، نورپردازی کلی و نورپردازی کاربردی.

انواع لوستر و چراغ های سقفی برای ایجاد نور در ساختمان ها به کار می رود، نورپردازی آشپزخانه و میز کار در زمره نورپردازی کاربردی قرار می گیرد، نورپردازی منطقه ای برای بخش وسیعی از خانه و یا ساختمان اجرا می شود و نورپردازی دکوراتیو برای زیباتر جلوه دادن ساختمان مورد استفاده قرار می گیرد و بیشتر جنبه تزیینی دارد بر همین اساس انواع لامپ ها با کارایی ها و قابلیت های متعدد در بازار عرضه شده است.

انواع لامپ روشنایی برای نورپردازی معمول ساختمانها

لامپ رشته ای، لامپ هالوژنی، لامپ فلورسنت،لامپ های ال ای دی، پنل ال ای دی، لامپ هوشمند ال ای دی، لامپ ال ای دی سقفی، ریسه ال ایی دی، ریسه شلنگی و ریسمان ال ایی دی، فیبر های نوری، لامپ متال هالید،لامپ بخار جیوه، بخار سدیم، نئون و …هستند.

 

انواع لامپ در سیستم روشنایی

انواع لامپ های ال ای دی در تجهیزات نورپردازی ساختمان

تکنولوژی  ساخت و تولید لامپ های ال ای دی، به طرز شگفت انگیزی رو به رشد است. یک روز لامپ های ۱۰۰ وات برای روشن کردن یک اتاق بزرگ، نهایت نورپردازی در خانه محسوب می شد اما امروزه طیف وسیعی از منابع نوری و لامپ های روشنایی برای تامین نور کافی و دکوراسیون منزل و ساختمان ها به کار می روند. بدون یک لامپ مناسب، نورپردازی ساختمان جلوه خاصی ندارد. همه لامپ های موجود در بازار از نظر قدرت و توان روشنایی در یک سطح قرار ندارند. با توجه به متراز فضا و انتظاری که از روشنایی دارید می توانید انتخاب های متعددی داشته باشید. لامپ مناسب، وسیله ای است که بتواند نیاز نوری محیط را تامین کند. در ادامه با برخی از متداول ترین نوع لامپ در سیستم روشنایی ساختمان آشنا می شویم.

 

led

لامپ های رشته ای روشنایی ساختمان

تقریبا همه ما لامپ های رشته ای را دیده ایم. با عبور جریان برق از تنگستن داخل لامپ، نور و گرمای زیادی تولید می شود. لامپ رشته ای دارای ولتاژ و اندازه های متفاوتی است . تا همین چند سال پیش سیستم روشنایی ساختمان ها با همین لامپ های رشته ای تنگستنی تنها منبع نوری ساختمان بودند. این لامپ ها یک مشکل بزرگ داشتند و آن میزان بالای اتلاف انرژی به صورت گرما در لامپ بود. در واقع تنها ۱۰ تا ۲۵ درصد از انرژی تبدیل به نور می شد. هر لامپ رشته ای به طور متوسط بین ۷۰۰ تا ۱۰۰۰ ساعت کارایی دارد. این روزها کمتر در سیستم روشنایی از لامپ رشته ای استفاده می شود. تا همین یکی دو دهه پیش، این محصولات در سیستم برق رسانی یکه تاز بودند اما این روزها انتخاب های بیشتری وجود دارد و تقریبا نسل این لامپ ها هم رو به انقراض است.

لامپ

لامپ های فلورسنت فشرده

لامپ های کم مصرف یا فلورسنت فشرده جایگزین لامپ های رشته ای پر مصرف شده اند. این لامپ ها می توانند با دریافت میزان انرژی کمتر، شدت نوری به اندازه لامپ های رشته ای ایجاد کنند. با تولید لامپ های فلورسنت فشرده در میزان مصرف انرژی و هزینه های مصرفی صرفه جویی زیادی شده است. یک لامپ کم مصرف در مقایسه با لامپ رشته ای تقریا یک سوم تا یک چهارم انرژی مصرف می کند و طول عمر بالاتری دارد. اتلاف انرژی در این لامپ ها به صوزت گرمایی بسیار اندک است. به طور متوسط یک لامپ کم مصرف ۱۰۰۰۰ ساعت روشنایی ساختمان را تامین می کند.

از زمانی که لامپ های به اصطلاح کم مصرف روانه بازار شده اند، سیستم برق رسانی به ساختمان هم دچار تحول شده است. شاید بتوان گفت که این لامپ ها قدری از تجمل گرایی کم کرده اند و  نوعی سادگی و کاربردی بودن را رواج داده اند. تکنولوژی ساخت لامپ های کم مصرف هنوز در حال تکمیل است و امیدواریم در سالهای آینده لامپ هایی با بازدهی بالاتر، طول عمر بیشتر و قیمت کمتر روانه بازار شود.

لامپ-آلبورگ

لامپ هالوژن برای روشنایی ساختمان

این لامپ های روشنایی و طول عمر زیادی دارند ولی بسیار پر مصرف تر از لامپ های فلورسنت و ال ای دی هستند. با توجه به اینکه مصرف انرژی لامپ هالوژن تقریبا ۳ برابر بیش از لامپ های کم مصرف است، استفاده از هالوژن در سیستم روشنایی ساختمان چندان رایج نیست. ابن لامپ ها برای نورپردازی های نقطه ای و فوکوس نوری روی دکوراسیون انتخاب خوبی هستند. به طور معمول نور سقفی و اصلی ساختمان با هالوژن اجرا نمی شود. در سال های اخیر لامپ های کم مصرف جایگزین این محصولات شده اند و به دلیل هزینه های برق مصرفی، تمایل عمومی به استفاده از هالوژن کمتر شده است.

لامپ های ال ای دی

لامپ ال ای دی فن آوری جدید با راندمان بالاست که به سرعت در حال تحول بوده و برای انواع برنامه های کاربردی نورپردازی مسکونی استفاده می شوند.  لامپ ال ای دی نور را از طریق حرکت الکترون ها در یک نیمه هادی منتشر می کنند. آن ها فاقد رشته هستند و از قدرت کمتر و طول عمر بیشتری برخوردارند و نیز طیف رنگی متفاوتی بدون استفاده از فیلترهای رنگی ایجاد می کنند. لامپ های LED در مقایسه با لامپ های رشته ای نور بیشتری تولید می کنند.

مصرف انرژی پایین تری دارند همچنین LED  های سفید نسبت به لامپ های کم مصرف ۳۰درصد کارآمد تر هستند.  هزینه  اولیه لامپ های LED به طور کلی بالا است و از آن در ساخت پروژه های الکترونیکی، مصارف خانگی، چراغ های تزیینی و…استفاده می شود. در انواع پیشرفته های این نوع لامپ های در سال های اخیر از پنل ال ای دی رونمایی شده است که از نظر طراحی و کاربرد منحصربه فرد می باشند.

از لحاظ طول عمر جز بی رقیب ترین لامپ ها قرار دارد. قدرت نوردهی بالای این لامپ و مصرف پایین انرژی آن، باعث شده جایگزین مناسبی برای لامپ های رشته ای و هالوژنی باشد. جدیدترین محصولات روشنایی که به دلیل ایجاد دیود نوری ملایم به بهترین شکل روشنایی هر محیطی را تامین می کند. 

لامپ های ال ای دی از نظر تکنولوژی ساخت به سه دسته ی مختلف تقسیم بندی می شوند که شامل:

لامپ ال ای دی با تکنولوژی ساخت DIP

لامپ دیپ ( لامپ DIP )

در اوایل دهه ی ۱۹۶۰ از تکنولوژی ساخت لامپ ال ای دی دیپ استفاده شد

و به لامپ ال ای دی قدیمی یا معمولی نیز شهرت یافت. با پیشرفت تکنولوژی ساخت لامپ های سیستم روشنایی در اوایل قرن ۲۱ و به دلیل بهره نوری پایین، استفاده از این نوع لامپ ها محدود شد .

امروزه لامپ های دیپ در موارد خاصی از جمله در چراغ های راهنمایی و رانندگی ،

بیلبورد های شهری و درنمایشگرهایی با امکان رویت در دور دست کاربرد دارند.

لامپ دیپ ( لامپ DIP )

لامپ اس ام دی ( لامپ SMD )

بازدهی و طول عمر بالای لامپ LED با تکنولوژی SMD محقق شد و مخفف Surface Mount Diode می باشد. لامپ اس ام دی بسیار کارآمد و انعطاف پذیر است . تنوع رنگ ، وضوح بالا ، حجم بسیار کم ، زاویه  دید بیشتر و صرفه جویی در انرژی از ویژگی های این نوع از لامپ ال ای دی است. جدیدترین تکنولوژی در ساخت لامپ اس ام دی با قرار دادن تعداد بیشتری از تراشه ها به شکل مستطیل

با عنوان SMD 3014 معرفی شده است که لومن بر وات بالایی دارد و در سیستم روشنایی ساختمان های مدرن

به خصوص در نورپردازی نما استفاده می شود.

انواع لامپ در نورپردازی

لامپ سی او بی ( لامپ COB )

جدیدترین پیشرفت در سیستم روشنایی ال ای دی را می توان به لامپ سی او بی ( Chip On Board )  نسبت داد که یک گام رو به جلو برای استفاده بیشتر از انرژی است.

تراشه قدرتمند لامپ سی او بی ( معمولا بیشتر از ۹ عدد دیود )

برخلاف نوع لامپ اس ام دی فقط یک پایه ورودی برق دارد.

مقدار زیاد تولید لومن در مصرف انرژی کم ( ۸۰ لومن بر وات ) باعث استفاده از لامپ سی او بی در گوشی های  هوشمند و دوربین ها شده است.

این منابع تولید نور کوچک با طول عمر بالا، خورشید قابل کنترل نام گرفته اند.

از چالش های مهم این نوع تکنولوژی، می توان به تک رنگ بودن،

انتقال دما و مدیریت حرارتی لامپ COB اشاره نمود.

امروزه با پیشرفت تکنولوژی لامپ های ال ای دی این چالش های

لامپ سی او بی نیز حل شده اند و با لامپ MCOB به بازار عرضه گردیدند

که با استفاده از خمیر سیلیکون و سینک گرماگیر مشکل انتقال دما لامپ COB نیز برطرف شده است.

 

درباره Hossein Sediqian

1 پاسخ به انواع لامپ های ال ای دی در سیستم روشنایی
  1. […] مدل از لامپ های فلورسنت که تولید آن نقطه آغاز تولید لامپ های کم مصرف نیز […]


[بالا]

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *