لامپ‌های SMDچه برتری‌هایی نسبت به LED‌های قدیمی دارند؟

ساخت انواع لامپ‌ها و نمایشگرها ایجاد شد. این لامپ‌ها طی سالیان گذشته تغییرات عمده‌ای را متحمل شدند که این تغییرات باعث پیشرفت و بهبود جنبه‌های مختلفی از عملکرد این تکنولوژی نو ظهور گردید. یکی از تحولات شگرف در صنعت تولید LED  تکنولوژی جدیدی به نام SMD یا Surface Mounted Device بوده است.

تکنولوژی SMD یکی از تکنولوژی‌های نوین قرن ۲۱ بوده و اگر بخواهیم به صورت ساده آن را توصیف کنیم، در این نوع محصولات دیودهای نوری بر روی صفحه مداری نازکی سوار شده و به آن لحیم میگردند و به این ترتیب با مصرف انرژی بسیار پایین‌تر نور بسیار قوی‌تری از خود ساطع می‌کند.

یکی از مهمترین برتری‌های لامپ‌های SMD، کاهش میزان مصرف انرژی می‌باشد. این لامپ‌ها از مصرف برق پایین همراه با قدرت نورپردازی بیشتر برخوردار می‌باشند. لامپ‌های SMD برخلاف لامپ‌های LED قدیمی، زاویه تابش بازتری داشته و زاویه تابش این نوع لامپ‌ها حداقل ۱۲۰ درجه می‌باشد. در برخی از لامپ‌های هالوژنی این عدد می‌تواند حتی بیشتر از ۱۳۰ درجه نیز می‌باشد.

یکی دیگر از برتری‌های چراغ‌های SMD نسبت به سایر دیودهای نوری، طول عمر بالاتر آن‌ها می‌باشد. لامپ‌های LED طول عمری در حدود ۳۰ هزار ساعت (۱۰ سال) دارند و این در حالی است که لامپ‌های SMD تا حدود ۵۰ هزار ساعت، یعنی چیزی در حدود دو برابر دیگر LEDها، طول عمر مفید خواهند داشت. استفاده از لامپ‌های SMD LED تا حدود بسیار زیادی هزینه‌های منزل را پایین می‌آورد.

لامپ‌های SMD بر روی صفحاتی مسطح نصب شده و مرتب می‌شوند. به همین علت در مقایسه با لامپ‌های LED فضای بسیار کم‌تری  را اشغال می‌نمایند. دیودهای SMD با تمام لوازم هالوژنی سازگار بوده و از نظر ظاهری نیز بسیار شیک و مدرن می باشند.

با در نظر گرفتن تمام این موارد، احتمالا بتوانیم لامپ‌های SMD LED را به عنوان نسل دوم لامپ‌های LED بنامیم؛ چراکه هم تکنولوژی بسیار پیشرفته‌تری دارد و هم جایگزین بسیار بهترین نسبت به رقبای سنتی خود می‌باشد.

تفاوت انواع لامپ‌های SMDدر چیست؟

لامپ‌های SMD LED با توجه به سایز چیپ LED به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند. این لامپ‌ها در انواع 2835, 3528, 3020, 3030, 3535, 3014, 4014, 5050, 5060, 5730  در بازار وجود دارند. چیپ‌های LED منشا نوری لامپ می باشد و یک سر آن به قطب مثبت و سر دیگر آن به قطب منفی وصل شده است. سطح تابشی بخشی است که بین قطب مثبت و منفی قرار دارد و هرچه این سطح بزرگتر باشد، توان تابش نور لامپ و نیز اندازه چیپ بیشتر خواهد بود.

لامپ‌های SMD براساس شکل بدنه نیز به انواع مختلفی تقسیم می‌شوند که شامل موارد زیر می‌باشند:

  • لامپ SMD حبابی
  • لامپ اس ام دی پرژکتوری
  • ال ای دی دانلایت
  • پروژکتور وال واشر ال ای دی
  • لامپ ال ای دی نواری
  • چراغ روشنایی پنل ال ای دی

اجزای لامپ اس ام دی

لامپ‌های SMD معمولا دارای یک بدنه، یک بورد به طورکلی هر لامپ اس ام دی از سه بخش عمده تشکیل شده است که شامل: بدنه ، بورد مداری (PCB) و درایور می باشد.

بدنه لامپ SMD

بدنه بخش متمایز کننده‌ای در لامپ‌ها می باشد و باعث تغییر کاربری آن‌ها می‌شود. به همین علت نیز لامپ‌های SMD بر اساس شکل بدنه به انواع حبابی، پروژکتوری، نواری و پنلی تقسیم بندی می‌شوند. یکی از اشکال متداول لامپ‌های SMD لامپ‌های حبابی یا ادیسونی می‌باشد. این نوع لامپ‌ها از یک پایه سرپیچی، یک بدنه آلومینیومی و نیز روکشی حبابی تشکیل می‌شوند. در برخی از محصولات، ممکن است به جای آلومینیوم از سرامیک یا پلاستیک نیز استفاده شود.

استفاده از مواد جایگزین به جای آلومینیوم عایق بهتری برای لامپ ایجاد کرده و می‌تواند باعث کاهش انتقال حرارت موثر از آن گردد. البته لازم به ذکر است که این کاهش انتقال حرارت به علت ایجاد دمای بالاتر در داخل خود لامپ باعث کاهش طول عمر آن می‌گردد و به همین علت لامپ‌هایی با جنس آلومینیومی گزینه مناسب‌تری می‌باشند. آلومینیوم به علت انتقال حرارت بالاتر با مکانیسمی به نام هیت سینک از افزایش دمای داخل لامپ جلوگیری می‌کند.

لامپ‌های اس ام دی پرژکتوری نیز استفاده‌های فراوانی دارند. بیشترین استفاده از این نوع لامپ‌ها در فضاهای خارج ساختمانی می باشد و از آن‌ها برای روشنایی معابر و محوطه‌ها استفاده می‌شود. با توجه به نوع کاربری این لامپ‌ها و استفاده از آن‌ها در فضای بیرون ساختمان، لازم است در برابر نفوذ آب و گرد و غبار مقاوم باشند. ویژگی‌های محافظتی این نوع لامپ‌ها در برابر آب و گرد و غبار با شاخصی به نام  Ingress Protectionنمره‌دهی می‌شود.

امروزه لامپ‌های ال ای دی محبوبیت بسیاری بین افراد دارد. لامپ‌های ال ای دی به سبب تولید گرمای بسیار کم در بین کارشناسان روشنایی بسیار محبوب است. در حقیقت لامپ‌های ال ای دی دوستدار طبیعت و محیط زیست هستند و به کاهش گرمایش جهانی کمک شایان و قابل توجهی می‌کنند. لامپ‌های ال ای دی در عین اینکه به کاهش انرژی و هدر رفت برق کمک می‌کنند، بسیار مقرون به صرفه و اقتصادی هستند.

درایور یا مدار یکسو کننده

درایور بخشی از لامپ‌های SMD بوده که وظیفه آن تبدیل برق ۲۲۰ ولت متناوب شهری به برق مستقیم در بازه ولتاژی ۴۰+ تا -۴۰ می‌باشد. در هنگام خرید لامپ SMD حتما از کیفیت بخش درایور آن مطمئن شوید؛ چراکه معمولا خرابی‌های این لامپ‌ها ناشی از خرابی قطعه درایور آن‌ها می‌باشد. در لامپ‌های پاور LED بخش درایور وجود نداشته و لامپ مستقیما به برق شهری متصل می‌شود.

بورد لامپ SMD

بورد مداری لامپ SMD صفحه ای است که دیودهای نوری و تراشه‌های SMD بر روی آن سوار شده و به آن لحیم می‌شوند و در واقع مهم‌ترین تفاوت لامپ‌های SMD LED با سایر لامپ‌های LED در همین قطعه مشخص می‌شود. این بوردها معمولا از جنس آلومینیومی بوده اما ممکن است برای ساختن آن از سرامیک یا پلاستیک فشرده شده نیز استفاده شود. تراشه های SMD براساس ولتاژ و جریان خروجی درایور به صورت موازی یا سری بر روی صفحه چاپ می شوند.

نوع طراحی منحصر به فرد لامپ‌های SMD باعث تولید گرمای کمتر و در نتیجه طول عمر بیشتر لامپ‌ها می‌شود؛ درست برخلاف لامپ‌های COB که درآن‌ها گرمای بیشتری تولید شده و لازم است تا از خنک‌کننده برای پیشگیری از کاهش قدرت عملکردی و طول عمر لامپ استفاده شود.

درباره Hossein Sediqian

1 پاسخ به لامپ‌های SMD

[بالا]

ارسال پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *